De naam DE VRIES

Bij Napoleaans Decreet  moest elke Nederlander vanaf 1811 een achternaam hebben. 

Ook  RIEUWERT PIETERS  moest die keus maken  voor hem en zijn kinderen. Hij nam  als inwoner van Bakkeveen  de naam  DE VRIES  als familienaam aan. Personen die in onze familie de naam Ruurd (of een verbastering daarvan) dragen kunnen hun naam tot deze Rieuwert terug leiden. 

Zolals u zie werd de vrouw des huizes niet onder deze naam geschaard. Haar vader kon haar bij zijn aangifte mee nemen, maar lang niet altijd werd dit gedaan. Zeker als de ouders overleden waren bleef dit er wel bij.  Van de vrouw van Rieuwert Pieters is geen achternaam bekend. 

Zij bleef haar hele leven de naam  LOKKE (of LUTSKE) IEDES  dragen.  (Iede is haar vaders voornaam)

Hun kinderen, 4 zonen en 1 dochter, krijgen dus wel de familienaam toebedeeld.  Te weten:

IEDE, 16 jaar en woonachtig in Wijnjeterp

PIETER,  14 jaar en wonende in Siegerswoude

JAN, 8 jaar

GEESKE,  5 jaar

JACOB, 3 jaar

RIEUWERT kon niet schrijven en ondertekende derhalve  met een kruisje.

Meer kinderen dan de genoemde 5 heb ik niet kunnen achterhalen. 

Het merendeel van de  nazaten van de oudste zoon IEDE troffen we tot begin 20e eeuw aan in Drenthe. Veelal werkend in het veen. Waarna zij uitwaaierden over Nederland en soms daar buiten. Oa de  Limburgse mijnen en de Twentse textiel regio trok hen aan.

PIETER zijn nazaten bleven lange tijd Friesland en zelfs Opsterland trouw. sommigen zelfs tot op heden. Hier stemmen dus ook wij, de nazaten van RUURD en AUKJE, van af. 

JAN  belandde in Wesstellingwerf en zijn eerste  nazaten woonden met name in het Drents-Overijsselse grensgebied. Ook hier waaierden de latere generaties uit. 

GEESKE  trouwde met ene WEERMAN. Deze familie naam kregen dus ook hun kinderen toebedeeld. 

 Van  de jongste,  JACOB,  heb ik nog geen concreet spoor kunnen ontdekken.